onsdag 18 september 2013

Dialog skapar gemensam förståelse

Dialog är den högsta formen av demokrati. Många använder begreppet dialog synonymt med samtal. Ibland till och med synonymt med diskussion.
En chef visar på gott ledarskap genom att ofta föra dialog med sina medarbetare.
Om en chef vill eftersträva att skapa en gemensam förståelse för varför vi finns på denna arbetsplats och vad vi ska åstadkomma så finns ingen bättre metod än dialog.

Dialog kommer från det grekiska ordet dia´logos som betyder att komma bakom orden som skapar mening.
Enklare uttryckt kan vi säga att tänka tillsammans.
Dialog är ett förhållningssätt som utgår från att vilja utforska för att skapa förståelse och i bästa fall skapa insikter. I dialogen lyssnar vi till varandras tankar utan att värdera utifrån vad som kan anses som rätt eller fel. I dialogen finns ingen maktkamp om sanningen. Sanningen med stort S finns inte men min personliga sanning finns och den ska alltid respekteras.

När chefen bjuder in sina medarbetare till dialog om: Varför vi  finns till, vad vill vi åstadkomma med vår verksamhet, för vem finns vi till och vad som ger oss mening i det vi gör, mejslar gruppen och chefen fram vilka värderingar som alla vill arbeta utifrån för att leva visionen och uppnå målen.
Genom dialog kan alla tillsammans uttrycka vilka värderingar som ska vara vägledande.
Tänk tillsammans, utforska och ni kommer att upptäcka hur mycket kunskap ni redan har om saker ni inte trodde er veta och kunna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar