onsdag 23 oktober 2013

Vad innebär andlighet i näringslivet?







Idag den 23 oktober lyssnar jag på P1 och Tankar för dagen med Tomas Brytting. Professor i organisationsetik om andlighet i näringslivet. Jag blir glad över att fler lyfter frågan.
 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1165
 Han menar att varje företag kan bidra till värdefulla medarbetare och värdiga arbetsuppgifter.
 Det är även min syn. Alla kan om de VILL. Med dagens ekonomisering och mätningshysteri är det svårt att förverkliga denna vision. Den viktigaste dimensionen i ledarintelligens är den själsliga,existentiella intelligensen. Här finns embryot till ett fullvärdigt ledarskap.


Idag ska människans rationella logiska hjärna prioriteras före hennes kreativa,nyfikna och meningsskapande förmågor. Den delen av hjärnan stimuleras för lite för vi "har inte tid". Alla har tid, frågan är alltid vad vi väljer att använda tiden till. Vid valet av prioriteringar visar människan vilka värderingar som råder. Det är genom handlingar som vi visar upp oss inte genom de ord som vi säger. Tänk om de  existentiella frågorna skulle få plats i näringslivet. Vad skulle då kunna hända? Tänk om det fanns en nyfikenhet på vem människan som är anställd i företaget är, vad hon vill och varför hon vill. Meningen och värdet av det arbete som vi alla gör är sprunget ur våra innersta värderingar. Skulle vi skapa plats för att på allvar vilja utforska vad människor vill bidra till i företaget skulle oanade resurser frigöras. Vilka värden vill företag göda för att skapa både ekonomisk och mänsklig tillväxt? 
De egenskaper och färdigheter som människan utvecklar och som visar sig i medmänsklig omtanke tillhör det vi kan kalla själens intelligens, andlig intelligens, existentiell intelligens en intelligens som ledaren behöver för att förhålla sig värdigt och stå för hållbara värderingar. En intelligens som alla människor bär inom sig men som kräver ett inre arbete för att upptäcka. Den andliga intelligensen är den största gåvan människan fått men som fortfarande ligger och väntar på att få träda fram. Vi har tillåtit att ha system som bygger på värderingar som visar upp den sämsta sidan hos människan. Girighet, egoism,avund och maktbegär. Vågar vi inte konfrontera människor med  dessa begrepp och än viktigare beteenden som har med dessa begrepp att göra har vi långt kvar att gå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar